Hyaluronzuur – feiten en fabels

Hyaluronzuur – feiten en fabels

Hyaluronzuur is een stofje dat grote hoeveelheden vocht kan aantrekken en vasthouden. Een wondermiddel, dat succesvol wordt ingezet voor huidverbetering. Wel doen er nogal wat fabels de ronde over dit middel. Daarom hebben we een paar feiten - en een paar hardnekkige onjuistheden- rond hyaluronzuur voor je op rij gezet.

Het eerste misverstand: hyaluronzuur - ook hyaluronan of hyaluronaat genoemd- is geen zuur, maar een suiker (glycosaminoglycaan) die water tot gel bindt. Deze stof, die het lichaam zelf aanmaakt, werkt als een glijmiddel. Meer dan de helft van het hyaluronzuur in je lichaam bevindt zich in de huid, zowel in de opperhuid als in de diepere huidlagen. Daar helpt het vocht vast te houden. Oftewel: het is een huideigen ´vulstof´ die helpt de huid kreukvrij te houden. Ook in je gewrichten en je ogen vind je hyaluronzuur. Het zorgt voor elasticiteit en veerkracht.

Kreukvrij

Als belangrijkste vulstof van de huidmatrix zorgt het in je lichaam aanwezige hyaluronzuur voor een huidbarrière die precies genoeg vocht vasthoudt. Hierdoor droogt de huid niet uit, kan ze tegen een stootje en is ze beschermd tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Daarnaast levert hyaluronzuur ook een bijdrage aan het op peil houden van het collageen- en elastine-niveau in de huid. Door hyaluronzuur voelt je huid zacht, vol en glad aan én ziet ze er jong uit.

Image title


Precies genoeg

De meest bijzondere feature van hyaluronzuur is dat het grote hoeveelheden vocht kan aantrekken en vasthouden. Eén gram hyaluronzuur houdt tot wel zes liter water vast. Misschien nog indrukwekkender is dat het er ook voor zorgt dat de huid niet teveel water vasthoudt. Dat zou namelijk niet goed zijn:  een overschot aan vocht breekt de stoffen die het huidoppervlak intact houden af. Hyaluronzuur zorgt dus voor precies genoeg vocht in de huid.

Steeds minder

Helaas neemt de hoeveelheid hyaluronzuur in je lichaam af naarmate je ouder wordt. Bij vrouwen is de voorraad al met circa vijftig procent verminderd rond veertigjarige leeftijd. Dat betekent: de huid houdt minder goed vocht vast, wordt dunner, droger en minder zacht, is minder veerkrachtig en vertoont fijne lijntjes en rimpels. Blootstelling van de huid aan zonlicht versnelt de vermindering van je hyaluronzuurvoorraad nog eens extra. Je huid gebruikt het hyaluronzuur dan om bescherming tegen Uv-straling op te bouwen.

Aanvullen

Het goede nieuws is: hyaluronzuur kun je van buitenaf aanvullen. Dit kan op meerdere manieren: door het te injecteren in de huid, door het op de huid aan te brengen via crèmes of lotions en door huidverbeterende supplementen met hyaluronzuur in te nemen. Maar wat heeft nou het meeste effect – smeren, slikken of spuiten?

 

Op de huid

Als je hyaluronzuur op de huid smeert, bijvoorbeeld in de vorm van een crème, dan verbetert door de vochtbindende eigenschappen de huidstructuur. De huid voelt zachter, is soepeler en houdt beter vocht vast. Droogte lijntjes zijn minder zichtbaar. Het hyaluronzuur zorgt ook nog eens voor een betere opname van je andere huidverzorgingsproducten. Ze worden als het ware geseald door het hyaluronzuur, waardoor ze langer de tijd hebben om in te werken.

 

In de huid

Het effect van het smeren van hyaluronzuur in de huid is heel anders. Hyaluronzuurmoleculen zijn veel te groot om in de huid te kunnen dringen. Wil je dat de huid hyaluronzuur opneemt, dan moeten de moleculen in kleine stukjes 'opgeknipt' worden. Die verliezen dan echter hun vochtvasthoudende eigenschappen. En hebben dus geen effect. Onderzoek heeft aangetoond dat nano-moleculen (in stukjes geknipte hyaluronzuurmoleculen) het immuunsysteem kunnen aantasten, waardoor huidveroudering juist versnelt. Een averechts effect dus. Ondanks veel onderzoek op dit gebied is er nog veel onduidelijk wat betreft de schadelijkheid voor het lichaam. Vooralsnog is hyaluronzuur smeren dus vooral relevant op de huid. Niet in de huid.

 

Nutricosmetics

Door hyaluronzuur te slikken, hoeft het niet eerst door je huid heen. Oftewel: opknippen in kleine deeltjes is niet nodig bij deze toepassing. Zogenoemde 'nutricosmetics' (powerfoods voor je huid) die hyaluronzuur bevatten, zorgen voor aanvulling van hyaluronzuur en stimuleren de aanmaak ervan. Dat doen ze onder meer door bouwstoffen als glucosamine, chondroitine of vitamine C voor hyaluronproductie te leveren. Hyaluronzuurcapsules van het merk Solgar of Orthica  zijn voorbeelden van goedwerkende nutricosmetics om de hyaluronzuurproductie te stimuleren.

 



Je voorraad op peil

Een andere manier om je hyaluronzuurvoorraad op peil te houden, is door de afbraak ervan te remmen. Dit kan door het blokkeren van het hyaluronzuurafbrekende enzym ´hyaluronidase'.  Onder andere een natuurlijk stofje uit paardenkastanje (Aesculus) heeft deze eigenschap. Onderzoek op dit gebied staat echter nog in de kinderschoenen. Wel staat vast dat antioxidanten de afname van hyaluronzuur ook wat beperken. Ze werken preventief tegen huidschade, waardoor je minder hyaluronzuur van buitenaf nodig hebt voor het herstel hiervan. 

Hyaluronzuurfillers

Bij het injecteren van hyaluronzuur wordt het middel rechtstreeks in een lijntje of rimpel gespoten. Dat zorgt voor zo´n instant hydraterend effect dat lijntjes en rimpels als het ware van binnenuit ´uitdeuken´. Hyaluronzuurfillers zorgen dus onmiddellijke opvulling. Een hardnekkig misverstand is dat hyaluronzuur uit hanenkammen wordt gewonnen. Nu was dit in het verleden inderdaad het geval en ook nog op dieronvriendelijke wijze. Tegenwoordig kan het gelukkig biotechnologisch geproduceerd worden. Dat wil zeggen: door bacteriën die in een laboratorium hyaluronzuur produceren. Biotech hyaluronzuur is ook nog eens van betere kwaliteit dan de dierlijke variant.

Image title  

Het is veilig

Nog een misverstand is dat hyaluronzuurfillers onveilig zouden zijn, omdat men ze verwart met permanente fillers. In tegenstelling tot de samenstelling van permanente fillers is hyaluronzuur 100% huideigen. Het is volkomen zuiver en geeft zelden allergische reacties. De filler wordt niet door het lichaam ingekapseld en wordt na verloop van enkele maanden vanzelf afgebroken door het lichaam. Complicaties komen nauwelijks voor. En mocht toch een bobbeltje ontstaan, dan lossen we de filler eenvoudig op met hyaluronidase. Het enige nadeel van geïnjecteerd hyaluronzuur is dat het geen blijvertje is. Na 12- 18 maanden is het effect van de filler minder of verdwenen, omdat het ingespoten hyaluronzuur door je lichaam is afgebroken.

Image title

Heb jij interesse in een hyaluronzuurbehandeling?

Maak een afspraak voor een gratis, vrijblijvende intake. Je krijgt dan persoonlijk advies van hyaluronzuurspecialist Nadine Gregoire en een exacte prijsopgave.